C.S.Lewis

20.03.2018 10:26

Díla irského spisovatele C.S. Lewise (1898-1963) patří určitě k pokladům křesťanských domácností po celém světě a psát o něm do Žárovky může mnohým oprávněně připadat jako nošení dříví do lesa. Přesto jsem ale tomuto pokušení podlehl a rád bych do Vaší pozorností doporučil trio útlých knížek, které se mi v poslední době dostaly do rukou. Můžu se ho tak svým způsobem alespoň částečně dotknout a vzdát mu tím nepatrný hold, podobně jak to činí on ve svých knížkách směrem k našemu nezměrnému Otci. Ačkoli jsou knížky K jádru křesťanství, Rady zkušeného ďábla a Velký rozvod nebe a pekla na první pohled útlé svým zevnějškem, připomínají hlubokou studnu, která při pohledu dovnitř budí respekt, tajemství až nebezpečí. Po určité intelektuální námaze však nabízí čtenáři opakované občerstvení stejně tak, jak to činí dobrá, hluboká studna. Všechny tři díla se vyznačují konzistentním stylem, který na každém kroku svědčí o autorově osobní zkušeností s křesťanstvím a podrobné znalosti lidské psychiky.

V knížce K jádru křesťanství autor představuje souhrn a rozjímání o základních bodech naší víry. Z každé věty tohoto díla však dýchá na člověka od-pracovanost myšlenek a poctivý zájem dopátrat se pravdy. Způsobem, který sám autor trochu skromně nazval „vzájemnou pomocí dvou žáků“ odhaluje čtenáři světlé i temnější zákoutí stroje zvaného člověk a nabízí pohled křesťanství na to, jak ho správně ovládat a naplnit tak lidský život smyslem. Autor čtenáři popisuje dospělou křesťanskou víru a odkrývá její hloubku. Jak o této knížce řekl jeden můj přítel, je jedním z bezpečných přístavů ve chvílích pochybností.

V knize Rady zkušeného ďábla autor popisuje formou dopisů z podsvětí nekonečný souboj dobra a zla. Souboj o nic menšího než-li lidskou duši, která má pro obě strany nekonečnou cenu. Přesto, že je knížka psaná v krátkých kapitolách, myslím, že ji nelze moc doporučit na večerní čtení :-).  Složitý ďábelský svět intrik a neustále převracení dobra ve zlo vyžaduje od čtenáře značnou soustředěnost a na mnoha místech trpnou čtenáři nohy, zejména ve chvílích, kdy objevuje své vlastní vnitřní zápasy a časté prohry. 

Poslední knížku Velký rozvod nebe a pekla lze vnímat jako volné pokračování předchozí s tím rozdílem, že hlavni postava je již po smrti. Autor v ní nabízí zajímavý pohled nejen na to jak si lze představit nebe, očistec a peklo, ale také na to co se děje s lidskou duši - psychikou na „druhém světě“.  Na různých příkladech autor dokresluje stěžejní myšlenku díla a to určitých lidských křižovatek, které člověka přibližují nebo vzdalují od Boha. Ačkoli je táto myšlenka v podaní C.S. Lewise poměrně nekompromisní a znepokojující, mají tyto lidské křižovatky bezesporu velice podstatný vliv na náš každodenní život, vztahy a čistotu našeho vnitra.

Snad jsem těmto pokladům křesťanské literatury neublížil uvedeným neobratným popisem, ale vyvolal ve Vás pozitivní vzpomínku na díla našeho spojence C.S. Lewise, případně dal podnět na kvalitní čtení nebo dárek.

 

/Marek Bobula/

Kontakt

Knihovnička Farnosti Jimramovska Kostel narození Panny Marie, Jimramov,
592 42 Jimramov, Česko

www.farnostijimramovska.cz
www.zarovka.wz.cz
www.knihovnicka.webnode.cz/
jarosikova@gmail.com